Logo
ReceptFörberedelser

Surdegsbröd på bovete

Ingredienser

  • 4 dl bovete

  • 1 dl sesamfrö

  • 2 msk chiafrö

  • 1 tsk salt (utan jod!)

  • 1/2 tsk brödkrydda (kan uteslutas)

  • vatten

Instruktioner

Dag 1 (Kväll)

Skölj bovetet i durkslag med minst en liter kokande vatten. Lägg sedan bovetet och sesamfröna i blöt i nytt kallt vatten över natten.

Vattnet ska bara precis täcka bovetet och sesamfröna, men håll lite koll och fyll på för det absorberas lite vatten i början.

Dag 2 (Morgon)

Tillsätt chiafrö, salt, och brödkrydda till det blötlagda bovetet och sesamfröna. Mixa slätt i en mixerkanna, konsistensen ska vara som gröt.

Olja en brödform (som rymmer 1 1/2 liter), gärna med fast kokosolja. Häll i smeten, täck med bakduk, och låt jäsa i 24-36 timmar. Rumstemperaturen bör vara 19-22˚C.

Efter jäsning

Sätt ugnen på 225˚C.

Grädda långt ner i ugnen i en timma.