2 tsk bikarbonat
1 msk ofiltrerad äppelcidervinäger
1 dl pumpakärnor
1 1/2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 tsk brödkrydda
1 1/2 msk fiberhusk (malda psylliumfrön)
2 1/2 dl teffmjöl
2 1/2 dl durramjöl
1 1/2 msk nyponskalsmjöl
2 tsk salt
6 1/2 dl fingervarmt vatten
2 dl rårivet äpple (ca 1 1/2 - 2 st äpplen)
1 msk honung
Sätt ugnen på 200˚C.
Täck insidan av en brödform (1 1/2 l) med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda ihop de blöta ingredienserna.
Blanda ihop jäsnings-ingredienserna.
Blanda ihop jäsnings-satsen med de blöta ingredienserna till ett degspad, och rör ihop med de torra ingredienserna.
Det blir en ganska klibbig deg som sväller och stelnar allt eftersom fiberhusken suger åt sig vätska.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Klicka i degen i brödformen, och täck med durramjöl.
Låt sedan stå och svälla ytterligare 20 minuter.
Grädda lågt eller i mitten av ugnen i en timma. Låt sedan svalna i bakduk på galler.
Stå emot frestelsen att skära upp brödet innan det kallnat!