ca 500 g kokta vita bönor
1/2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st chili (kan uteslutas)
ca 1 dl vitt vin
västerbottenost / parmesan
smör
salt och peppar
Finhacka lök, vitlök, och chili, fräs med smör tills mjukt.
Tillsätt bönorna och häll på vinet, låt vinet koka in lite i bönorna (de behöver bara bli varma) och riv över rikligt med ost.
Sedan kan man tillsätta den smaksättning man vill ha, och avsluta med att röra i en klick smör.
Fantasin sätter gränser. Här är iaf några förslag.
Riv huvudet på broccolin, och blanda i. Stammen kan skivas i mynt och fräsas i en stekpanna med olja tills knapriga och strös över på slutet.
Hacka zucchini i lagom stora smakbitar och rör i, anpassa tidpunkten de läggs i till hur mycket tuggmotstånd som önskas.
Blötlägg torkade trattkantareller, och hacka sedan i mot slutet.
Blötläggningsvattnet kan också användas som vätska till bönotton.