1 st blomkålshuvud
1 1/2 dl cashewnötter
5 st vitlöksklyftor
1 st lagerblad
1/2 tsk smoked paprika (kan uteslutas)
vatten
salt och peppar
Det här blir en krämig och god sås som kan ersätta grädde eller bechamelsås ifall man vill ha ett veganskt alternativ.
Blötlägg cashewnötter i minst en timme.
Bryt under tiden isär blomkålshuvudet i mindre buketter och lägg i vatten. (För att vitlöksklyftorna ska bli enklare att skala kan även dessa läggas i blöt.)
Skala vitlöksklyftorna, och lägg i en kastrull tillsammans med blomkålen, cashewnötterna, och ett lagerblad.
Täck med vatten och koka på medelvärme tills blomkålen är mjuk.
Häll sedan av det mesta av vattnet, men spara ca 2 dl till att spä ut konsistensen på såsen.
Häll i allt i en mixerkanna och mixa tills konsistensen är slät.
Spä med så mycket kokvatten som krävs för att få en slät sås, eller tills den blir så tunn som önskas.
Smaka sedan av med salt, peppar, och rökt paprikakrydda (kan uteslutas eller ersättas med valfri smaksättning.).